Site pictogram Le Bonbon Franc

Wortel – courgette wafel

Deze wil ik graag met jullie delen!

Ja, ook bij mij mislukt er weleens wat. Ha,ha, weleens vaak ;-). Glutenvrij bakken is niet zo eenvoudig als het bakken met tarwebloem of meel. Je mist immers de gluten die het beslag of deeg goed met elkaar verbind zodat het niet uit elkaar valt. De gluten zorgen ervoor dat het deeg elastisch word, het zijn eiwitten die net zo een werking hebben als lijm of plakmiddel. Vanochtend dacht ik even een recept voor wafels in elkaar te zetten. Ik wilde manlief verassen met iets lekkers maar ook gezond.

In eerste instantie vielen ze natuurlijk uit elkaar maar nadat ik het recept wat aangepast had waren ze heerlijk! Als je met glutenvrij meel wilt werken zorg er dan altijd voor dat je iets toevoegt wat een plak effect veroorzaakt, dit kan ei of vocht zijn maar ook zetmeel zorgt voor het bindend effect, je wilt tenslotte de gluten niet gebruiken. En omdat je maar een kleine hoeveelheid zetmeel toevoegt blijft het recept zetmeelarm. Als je deze binders weglaat wordt het gebak droog en valt het uit elkaar. Ik heb in dit geval gemalen vlozaad gebruikt die de werking van de gluten overneemt.

Vlozaad “fiberhusk” of psyllium zijn allen hetzelfde product. Het zijn donkerbruine zaadjes die kleiner zijn dan lijnzaad maar een soort gelijke werking hebben. Het eten van deze zaadjes verbeterd je darmfunctie, ze nemen namelijk in je lichaam heel veel vocht op en verbeteren je stoelgang. Als deze zaadjes in aanraking komen met vocht zetten ze uit en zorgen ze voor een hongerstillend gevoel. Als je 1 eetlepel gemalen vlozaad door een beker warm water roert dan lijkt het mengsel na 10 tot 15 minuten op behangplaksel, het is dus een bindmiddel. Het zorgt ervoor dat gebak veel minder snel uit elkaar valt. Hoe meer vocht er in een recept zit hoe meer je nodig hebt.

 

Wortel – courgette wafels 6 stuks

300 gr wortels

160 gr courgette

2 eieren L of 3 eieren M

50 gr kokosmeel

25 gr kokosvet

1 tl kaneel

5 gr gemalen vlozaad

snuf zeezout (sel de querande of keltisch zeezout)

100 ml kokosmelk

 

Verwarm een wafelijzer voor en vet deze goed in.

Hak de wortels met de courgette fijn in een keukenmachine. Doe in een blender het ei, de kokosmeel, kokosvet, kaneel, vlozaad en zeezout. Maal dit fijn met behulp van de kokosmelk. Voeg het fijngehakte wortelmengsel er aan toe en maal nogmaals goed door. Laat het even 5 minuten staan. Het moet een lobbig beslag worden wat dikker is dan pannenkoekbeslag, dit is je beslag voor de wafels. Leg het beslag (1/3) op je wafelijzer en doe de klep dicht. Bak de wafels in 5 tot 10 minuten gaar.

Ben je een echte zoetekauw dan is ahorn siroop er zeker lekker over!

Mobiele versie afsluiten