Site pictogram Le Bonbon Franc

Banaan pannenkoekjes met teffmeel

banaan pannenkoek met teffmeel

Banaan pannenkoeken met teffmeel

Bananen zijn een goed alternatief om witte suiker te vervangen. En het zetmeel van de banaan zorgt voor een bindende factor. Teffmeel bevat eiwitten maar omdat het eiwit gliadine ontbreekt kunnen mensen met coeliakie het wel eten. Het bevat alleen het eiwit glutine, het is het eiwit gliadine die voor allergische reacties zorgt. Teffmeel bindt van zichzelf waardoor je zelfs in bepaalde recepten de eieren kan weglaten.

Volkoren

Teffmeel wordt altijd in een volkoren variant aangeboden. Dit komt omdat de korrels van de teff zo klein zijn dat het in z’n geheel vermalen wordt, en niet ontdaan wordt van de vliesjes.

Sporters

Teffmeel is geliefd onder sporters omdat het niet alleen veel eitwitten bevat maar het ook een hoog gehalte aan ijzer heeft waardoor er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt die weer zorgen voor meer zuurstof zodat je uithoudingsvermogen langer wordt. Zo bevat het ook veel vezels, B-vitaminen en stimuleren ze een goede darmwerking. En… ook niet onbelangrijk. Het bevat 9 van de 22 aminozuren (wij kunnen er maar 13 zelf aanmaken) en heeft het een glykemische index van 26.

Wil je meer weten? Lees meer over teffmeel.

Baobab

Ik heb voor deze banaan pannenkoekjes als extra ingrediënt Baobab gebruikt. Dit wordt ook wel omgeschreven als “Superfruit”. Ik ben altijd voorzichtig met uitspraken over wat een voedingsmiddel met je doet zolang het niet wetenschappelijk bewezen is.

Ik ga daarom niet snel mee in hypes tenzij dit echt gezondheidsverbeteringen met zich meebrengt. Ik wil zeker weten of iets goed voor mij is of omdat de media dit ervan maakt. Zeker nu de sojaproductie onder meiden in de puberteit behoorlijk verhoogd is door bepaalde uitgebrachte boeken en blijkt dat soja helemaal niet zo goed voor je is. Maar omdat ik ‘toevallig’ baobab in mijn keukenkast had staan vond ik het wel leuk om deze door mijn banaan pannenkoekjes te doen. Je kan natuurlijk ook gewoon whey-eiwitten toevoegen, dan heb je meteen een eiwitrijke pannenkoek waarmee je direct je spieren opbouwt en stimuleert en je langer een verzadigd gevoel hebt.

Hoge bloeddruk

Volgens de verpakking van Baobab bevat het; 2x meer calcium dan melk, 6x meer kalium dan bananen, 6x meer vitamine C dan sinaasappels, 2x meer antioxidanten dan goji bessen en 6x meer antioxidanten dan blauwe bessen. Teveel kalium inname kan gevaarlijk zijn voor mensen die voor een hoge bloeddruk medicijnen slikken! Kalium kan reageren op de medicijnen omdat dit de bloeddruk regelt. Als je geen medicijnen slikt voor hoge bloeddruk is een banaan dus een goed middel om je bloeddruk omlaag te brengen. De natuurlijke verhouding in een banaan aan kalium, calcium en magnesium is heel gunstig voor de bloeddruk.

Banaanpannenkoekjes
 
Voorbereiding
Bereiden
Totaal
 
Personen: 6
Ingrediënten
 • Nodig voor 12 kleine pannenkoekjes;
 • 1 rijpe banaan
 • 1 rijpe peer
 • 3 eieren
 • 40 gram teffmeel
 • 0,5 tl kaneel
 • optioneel: 1 el Baobab
 • Beetje kokosvet om in te bakken.
Instructies
 1. Pureer in een kom de banaan met de peer en voeg hieraan 1 voor 1 de eieren toe.
 2. Klop het meel erdoor met de kaneel en de baobab tot een egaal beslag.
 3. Verwarm in een koekenpan een klein beetje (kokos)vet. Giet per keer 4 stapeltjes beslag in de pan. Draai de pannenkoekjes om als deze droog worden aan de bovenkant.
 4. Je hoeft natuurlijk de baobab niet te gebruiken. Zonder dit poeder slagen je banaanpannenkoekjes ook.
Aantekeningen
Teffmeel is glutenvrij en bruikbaar voor mensen met een glutenallergie. Je kunt er zelfs brood mee bakken want het is een voedzaam volkorenmeel.
3.5.3229

Wil je meer gezonde bakrecepten? Download het GRATIS bakebook Snoepen zonder Schuldgevoel.
Mobiele versie afsluiten