Site pictogram Le Bonbon Franc

Fructose, gezond of juist niet?

Fructose bevindt zich in fruit, het is een fruitsuiker. Fruit kan je heel goed als een gezond tussendoortje eten omdat het net als groente een ontzurende werking heeft, het voert je afvalstoffen uit je lichaam. Fruit bevat alleen meer calorieën (suikers) dan groente maar omdat fruit vezels bevat worden de suikers langzaam opgenomen in je lichaam.

Bij het drinken van vruchtensappen krijg je een te hoge concentratie fructose binnen. Je lever kan namelijk fructose niet direct verwerken en zet deze om in glucose. Bij een te grote hoeveelheid fructose zal je lever deze omzetten in cholesterol. Je lever vervet, je komt ervan aan.

Het kost ons energie om fructose te kunnen verteren, als het ons lichaam al lukt om deze suikers allemaal te kunnen verteren. Soms worden de vruchtensuikers onvoldoende verteerd waardoor de suikers in de dikke darm terecht komen en vergisten met een opgezette buik als gevolg.

Suikers uit andere producten dan groente en fruit zijn geen voedingsstoffen maar brandstoffen. In veel kant en klaar reepjes kan je op het etiket als toevoeging natuurlijke suiker zien staan. Hier bedoelt de fabrikant meestal fructose mee. Het geeft je alleen energie, het laat je suikerspiegel schommelen. Een suikervervanger als bijvoorbeeld agave siroop bevat heel veel fructose. Je kan deze in gebak het beste vervangen door kokosbloesemsuiker, dadels of honing.

Dit betekent trouwens ook niet dat je vers fruit onbeperkt kan eten. Ook al is fruit gezond, 2 tot 3 stuks per dag zou voldoende zijn, het blijft veel calorieën bevatten.

Vervang lege koolhydraten (witte suikers) in een tussendoortje het liefst voor een tussendoortje waar eiwitten in zitten zoals een:

gekookt ei

whey eiwitshake met banaan, citroensap en kokosmelk

portie gekookte groenten met verse kruiden als basilicum, oregano en rozemarijn

groentesap van appel, avocado, wortel, basilicum, citroen, verse kurkuma, gember en munt

pure chocoladerotjes met noten, zaden en gedroogd fruit

stukjes appel die je even aanbakt in wat ghee of roomboter met rozijntjes, klein beetje citroen en kaneel

noten die je in de oven verwarmt met een klein beetje honing, rode peper, en kokosrasp of met kerriekruiden, rozemarijn en tijm

plakjes banaan met een lepel notenpasta, sesamzaadjes en snippers pure chocolade

Eiwitten stillen je trek en geven je een lang en verzadigd gevoel. Je valt er zelfs van af! Let wel op, in noten zitten veel vetten, gezond weliswaar maar bij het teveel eten ervan kan je dus weer aankomen. Een handje noten per dag is daarom voldoende 😉

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten