Site pictogram Le Bonbon Franc

Hoe worden voedingsstoffen opgenomen?

voedingsstoffen

De opname van voedingsstoffen?

Waar gebeurd dat en waardoor kan het komen dat er geen of minder voedingsstoffen worden opgenomen? In mijn vorige blog heb ik het gehad over het verteringsproces. Vandaag wil ik het hebben over de opname van voedingsstoffen.

Nog even terug naar het verteringsproces

Je hebt voldoende enzymen nodig om alles wat je eet goed te kunnen verteren. Dat verteringsproces houdt in – even in Jip en Janneke taal – het in stukjes ‘knippen’ van MACROnutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in MICROnutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen zoals o.a. zink, koper, kobalt, jodium).

Als het verteringsproces goed verloopt, d.w.z. je kauwt je eten tot een ‘papje’, je neemt de tijd om te eten, je hebt geen stress, er worden voldoende verteringsenzymen aangemaakt in je speeksel, maag en je alvleesklier, je galblaas emulgeert alle vetten goed , je hebt geen tekort aan maagzuur of voedingsintolerantie/-allergie 😉 wordt van alles wat je eet in micronutriënten omgezet.

Micronutriënten

Die micro nutriënten moeten door het darmslijmvlies geabsorbeerd worden en vervoerd worden naar de bloedvaten in de darmwand. De opname van voedingsstoffen wordt in de DUNNE darm geabsorbeerd (de darmen rondom je navel ) . Daar vindt de opname van voedingsstoffen plaats. De opname van voedingsstoffen kan alleen goed verlopen als het hele verteringsproces goed is verlopen en er geen plak laag van ‘beestjes’ en ‘vuil’ op het darmslijmvlies zit of als de darmslijmvlies wand beschadigd is geraakt. We spreken dan over een Lekkende darm. In een volgende artikel zal ik daar meer over schrijven.

We hebben allemaal een plak laag op ons darmslijmvlies zitten, deels van aangekoekte onverteerde voedingsresten, zware metalen (schadelijke stoffen die ontstaan door onverteerde voedingsresten), maar ook ‘beestjes’ zoals bacteriën, parasieten, schimmels die wonen in een transparant laagje (biofilm) op het darmslijmvlies. Deze beestjes (deels je darmflora) moeten natuurlijk ook zo hun ‘afvalstoffen’ kwijt en spuiten dat in de darmslijmvlies wand….en daar wordt die darmslijmvlies wand niet vrolijk van. Die wordt daar ‘doorlaatbaar’ van en kan jou niet meer beschermen tegen schadelijke stoffen die in je bloedbaan komen. Hierdoor kan je je enorm vermoeid voelen, ontstekingen krijgen, hormonale disbalansen etc. Die plak laag met vuil verhinderd o.a. de opname van micro nutriënten en kan je vitamine- en mineralen tekorten opbouwen.

Jonge kinderen hebben vaak al problemen

Dus ondanks dat je goed eet worden er onvoldoende voedingsstoffen door het darmslijmvlies opgenomen waardoor jouw immuunsysteem wordt verlaagd. Het gebeurd regelmatig in mijn praktijk dat jonge kinderen al deze problemen hebben. Darmtherapeuten kunnen dit middels ontlastingsonderzoek opsporen.

Volgende keer ga ik het hebben over de lekkende darm (Leaky Gut).

Marjon is darmtherapeute, voedingsdeskundige en Hormoonfactor Trainer. Het is haar missie mensen te helpen met hun gezondheid. Sinds 3 jaar heeft ze haar eigen praktijk waarin ze mensen met darmtherapie helpt, voedingsadviezen- en voetmassage geeft en bodyscans uitleest. Eens in de maand vertelt ze ons meer over het ontstaan van darmklachten en wat je er tegen kan doen, wat de maag en darmfunctie is, welke voeding goed is om het darmslijmvlies te helen, welke supplementen je daarbij kunnen helpen en natuurlijk over de bodyscan. Bodyscan? Ja, Marjon kan je op 612 lichaamsfuncties scannen en je disbalansen behandelen. Het laten onderzoeken van je ontlasting in samenwerking met de bodyscan kan je preventief een heel goed beeld geven van jouw gezondheid.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie…

Kijk voor meer informatie op www.leefgezondacademie.nl

Wil je weten welke voeding je darmbacterien lekker vinden en hoe je slijmvlies kan worden opgebouwd? Ontvang 7 dagen GRATIS gezonde recepten.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten