Site pictogram Le Bonbon Franc

Zo maak je zelf glutenvrij lijnzaadbrood

Glutenvrij lijnzaadbrood

Glutenvrij lijnzaadbrood

Als je eenmaal gezond wilt eten wil je niet altijd zonder brood lunchen. Met dit glutenvrije lijnzaadbrood kan je gewoon gezond blijven eten. Het is gemaakt zonder maïs, witte rijstmeel- en aardappelzetmeel. Deze meelsoorten bevatten veel zetmeel waardoor je ongewild je bloedsuikerspiegel verhoogd en je in gewicht aankomt. Zo kan je denken dat je gezond eet als je voor glutenvrij kiest maar niets is minder waar. Kies vooral voor glutenvrije meelsoorten zoals kokosmeel, boekweitmeel, quinoameel, kastanjemeel, volkoren rijstmeel, gierstmeel, amandelmeel, hazelnootmeel, hennepmeel, chufameel en havermeel, die niet veel zetmeel bevatten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Het recept om de meelmix te maken vind je hier.

Glutenvrij lijnzaadbrood
 
Voorbereiding
Bereiden
Totaal
 
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500 gr glutenvrije meelmix zonder maïs, witte rijstmeel- en aardappelzetmeel (zie het basisrecept hierboven)
  • 140 gr amarantmeel
  • 5 gr zeezout
  • 100 gr gebroken lijnzaad waarvan 50 gr fijngemalen in een koffiemolen
  • 25 gr bakpoeder
  • 2 el gesmolten kokosvet (50 gr)
  • 650 gr lauwwarm water
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 250 graden. Vermeng de glutenvrije mix met het amarantmeel, zeezout, lijnzaad en bakpoeder in een kom. Voeg de boter toe en het water. Roer goed door elkaar tot je een lobbig beslag krijgt. Leg een vel bakpapier in een cakevorm of vet deze in. Zet het bakblik in het midden van de oven en op de bodem van de oven een braadslee gevuld met water.
  2. Bak het brood 10 minuten op 250 graden. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 225 graden en bak het brood nogmaals 40 minuten. Bestrijk het brood na 40 minuten met wat kokosvet en bak alsnog 10 minuten af. Haal het brood uit de oven, laat het 5 minuten in het bakblik staan. Verwijder het bakblik en laat het brood verder afkoelen op een rooster. Snijd het brood pas aan als het echt helemaal afgekoeld is. Bewaar het in de koelkast.
3.5.3251

Wil je meer gezonde broodbak recepten? Bestel ze hier.
Mobiele versie afsluiten