0,00

0 item(s) in Cart

Baktips

Tips van onze bakkers:

GLUTENVRIJ BAKKEN | het is echt niet zo simpel als het lijkt!

Bij mij mislukt altijd alles wat ik voor de 1e keer uitprobeer. Dit is onderhand standaard geworden. Glutenvrij melen reageren gewoon anders dan de meelsoorten die gluten bevatten. Spelt, tarwe, kamut, gerst, allemaal melen die gluten bevatten. De gluten zijn de lijm in het deeg en zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt en het elastisch wordt waardoor je er heel gemakkelijk brood mee kan bakken.

Grappig eigenlijk, te weten dat een banketbakker die met meelsoorten werkt die gluten bevatten en gebak wilt maken niet eens wil dat deze gluten gaan plakken. Hierdoor klopt hij het meel voor het gebak dan ook kort zodat de gluten niet gaan werken. Als je brood wilt maken heb je deze gluten wel nodig, door het deeg 20 minuten te laten rusten doen de gluten hun werk.

Als je gebak wilt maken met glutenvrije melen is het werken met deze meelsoorten eigenlijk niet anders. Je hoeft alleen met een paar dingen rekening houden:

Glutenvrije meelsoorten:
1. nemen veel meer vocht op.
Ieder glutenvrij meel reageert weer anders, kokosmeel neemt bijvoorbeeld 3x meer vocht op dan tarwe. Het geeft je gebak bijvoorbeeld vochtigheid waardoor het lang smeuïg blijft.
2. vallen snel uit elkaar.
Voeg voor binding, arrowroot (pijlwortelmeel) of vlozaad (psyllium) toe.
3. hebben een andere smaak.
Boekweit heeft bijvoorbeeld een krachtige smaak, kastanjemeel smaakt hartig, amandelmeel smaakt zoet en romig.

Probeer gewoon wat combinaties uit. Het vergt enige oefening maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.

Veel bakplezier!

DEEG UITROLLEN
Wist je dat je ook 2 vellen bakpapier kunt gebruiken om het deeg van de koekjes uit te rollen. Zo hoef je geen meel over het deeg te strooien.

PANNENKOEKEN
Wist je dat je het mineraalwater met bubbels als toevoeging aan de Ordinary Crepes ook kan vervangen door appelcider.

SCHEPKOEK
Om de schepkoek te maken, vorm je een quenelle. De vorm van een quenelle ontstaat met behulp van twee natte eetlepels. Je schept wat deeg op de ene lepel en dan schuif je het deeg vervolgens op de andere lepel. Ga zo, om en om, door totdat je een mooi, glad en ovaal gevormd balletje hebt en laat hem van de lepel af, voorzichtig op het bakblik glijden. Onderstaande afbeelding vond ik op wikipedia en geeft de techniek eenvoudig en duidelijk weer.

Quenelle

Delen
Delen