Hoe gezond

Medische wetenschap voor gezonde darmen

Hoe gezond zijn jouw darmen? Het menselijk lichaam werkt en functioneert als één geheel. Afgelopen jaren heeft de medische wetenschap het menselijk lichaam verdeeld in verschillende gebieden: het spijsverteringssysteem, hart- en vaatsysteem, zenuwstelsel, etc. Vroeger is er bepaald dat het onmogelijk zou zijn dat iedere arts alle kennis in detail zou moeten weten. Daarom hebben in de loop der jaren artsen zich gespecialiseerd in een bepaald kennisgebied, om zo een expert te worden op het gebied van: cardiologie, gynaecologie, neurologie, gastro-enterologie, etc.

Een specialist die zich concentreert op één bepaald gebied of orgaan richt zich zo op dit gebied dat de rest van het lichaam buiten beschouwing wordt gelaten. Elk orgaan in het lichaam werkt met elkaar samen maar wordt in dit geval vergeten. Elk systeem, weefsel, cel en orgaan is afhankelijk van elkaar, communiceert en beïnvloedt elkaar. Om een lichaam gezonder te maken zou je niet naar 1 specifiek orgaan moeten kijken maar naar de gehele werking van het menselijk lichaam.

Zelf-vergiftiging door onze darmen

Mentale problemen worden vaak bekeken vanuit psychiatrie, genetica, psychologische invloeden en jeugdervaringen. Het laatste waar een psychiater aan zou denken om aandacht aan te besteden is de spijsvertering. Professor, Kazudzo Nishi, schat dan ten minste één op de tien psychiatrische aandoeningen te wijten zijn aan het gevolg van zelf-vergiftiging vanuit de dikke darm.

Terwijl artsen miljoenen recepten per jaar uitschrijven aan patiënten die leiden aan psychiatrische klachten zouden ze zich moeten richten op het spijsverteringssysteem. Gezonde darmen bepalen immers je gezondheid. De darm-hersen connectie wordt door veel artsen niet begrepen. Logisch, want ze worden tijdens hun medische studie niet onderwezen in voeding.

Het effect van alcohol op ons brein kent iedereen wel. Alcohol nemen we in en komt in ons spijsverteringssysteem terecht, het beïnvloed onze hersenen. Specifieke micro-organismen in ons lichaam kunnen voor een zelfde effect zorgen die onze hersenen beïnvloed door het lichaam constant te vergiftigen.

Darmbioom

Bij een afwijkende darmflora (darmbioom) worden een aantal neurotoxinen in de darmen geproduceerd die via de beschadigde darmwand via het bloed in de hersenen terecht komen. Het lichaam wordt op deze manier keer op keer vergiftigd. De mix van gifstoffen kan per individu verschillen en kan daarom per persoon zo verschillend zijn. De gifstoffen kunnen je mentaal ziek maken.

In de darmen wonen bacteriën die er voor zorgen dat ons eten verteerd wordt en vetten en galzuren worden afgebroken. In gezonde darmen overheersen de goede bacteriën en leeft er een kleine groep ‘slechte’ bacteriën die door de goede bacteriën strak onder controle worden gehouden. Onze moderne levensstijl zorgt er voor dat de slechte bacteriën in onze darmen de overhand krijgen en gezondheidsklachten in ons lichaam veroorzaken.

Vanaf onze geboorte dragen wij de bacteriën bij ons, de mate van voeding bepaalt onze gezondheid, mede ook de gezondheid van onze darmen. Zolang je zorgt voor je goede darmbacterien zullen de slechte bacteriën niet de kans krijgen zich verder te ontwikkelen.

Iedereen draagt de schimmel Candida alcibans bij zich, zolang de goede bacteriën in de darm overheersen wordt deze schimmel in bedwang gehouden. Candida kan veel leed veroorzaken er is op het internet voldoende literatuur beschikbaar.

Antibiotica een moordenaar voor onze darmgezondheid

Antibiotica doodt in onze darmen de goede en slechte bacteriën, behalve de Candida schimmel, deze overleeft het en krijgt hierdoor alle ruimten om zich verder te ontwikkelen. Na een antibiotica kuur zijn er geen goede of slechte bacteriën meer om de Candida in toom te houden. Het groeit en het bloeit. Niet alleen antibiotica zorgt voor een overgroei van de Candida schimmel ook suiker en bewerkte koolhydraten en maïs voeden de schimmel rijkelijk. Onze eetgewoontes bepalen onze ziektes.

Een gezonde darmwand die een goed opgebouwd darmslijmvlies heeft beschermd ons tegen ziektes en virussen. Deze darmwand is geheel begroeid met bacteriën, de goede welteverstaan. Een kleine hoeveelheid slechte bacteriën is nodig om te helpen bij de vertering van de voedingsresten, vetzuren en galzuren.

Als de slechte bacteriën in onze darmen gaan overheersen ontstaan er ‘gaten’ in het darmslijmvlies. Er komen ruimtes vrij die slechte bacteriën doorlaten (darmwand barrière) en via de lymfe in onze bloedvaten terecht komen. De bloedvaten vervoert onze voedingsstoffen, eiwitten, vetten en koolhydraten en neemt ook de slechte indringers mee naar onze cellen. Waar de indringers problemen veroorzaken in onze organen.

Spijsverteringsproblemen en een slechte darmgezondheid

Met een afwijkende darmflora is het daarom geen wonder dat er spijsverteringsproblemen ontstaan. PDS beter bekend als het Prikkelbare Darm Syndroom, de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa worden steeds vaker in verband gebracht met een afwijkende darmflora waarin de slechte bacteriën overheersen. Ze maken de darmwand ‘lek’. De cellen van de schimmel Candida alcibans verbinden zich met de darmwand en laten er letterlijk wortels doorheen groeien waardoor er gaten in het darmslijmvlies komen. Via dit lek komen er onverteerbare voedselresten in het bloed terecht, waar het immuunsysteem zich tegen gaat verdedigen. Het ziet de voedselresten als indringers. Bij een goed werkend darmslijmvlies worden de goed verteerde voedselresten opgenomen, nu worden de niet goed verteerde resten door het immuunsysteem aangevallen en ontwikkelen zich voedselallergeen en voedselintoleranties.

Als de darmwand zich hersteld en geneest, verdwijnen deze allergien vanzelf.

De negatieve bacteriën produceren gif als bijproduct van hun stofwisseling. Bij een gezonde darmwerking komen er ook bijproducten als gifstoffen vrij maar omdat ze in kleine mate voorkomen zorgen ze dat het lichaam normaal kan functioneren. In een gezond werkend lichaam wordt histamine gevormd, dit is een belangrijke neurotransmitter in het lichaam. Maar in een ongezond lichaam wordt er histamine geproduceerd door de E.coli familie en stafylococcen en nog meer slechte bacteriën. Ze zorgen voor een overmatige hoeveelheid histamine in ons lichaam waardoor er lichaamsfuncties uit balans raken en allergieën, lage bloedruk, overmatige productie van lichaamsvloeistoffen, emotionele instabiliteit, verslaving, slaapproblemen en PMS en vele anderen ziekteverschijnselen ontstaan.

Dr. Carl Pfeiffer heeft ontdekt dat er bij mensen die depressies, verslavingen en autisme hebben een teveel aan histamine in het lichaam voorkomt.

De afwijkende darmflora kan nog meer gifstoffen aanmaken, deze chemische stoffen kunnen prikkelbaarheid, een slecht geheugen, woedeaanvallen, slechte immuniteit en het onvermogen om met stress om te gaan veroorzaken. Slechte bacteriën leven het liefst op suiker, zetmeel en lactose die veel voorkomen in ons westerse dieet.

Sommige soorten van de Clostridia schimmel familie zijn in verband gebracht met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa omdat deze schimmel ernstige ontstekingen aan het spijsverteringssysteem veroorzaken. Ze zijn ook antibiotica resistent waardoor ze altijd door kunnen groeien en bloeien.

We kunnen deze slechte bacteriën en schimmels alleen bestrijden op een natuurlijke manier met goede bacteriën. Deze houden niet alleen de ziekte verwekkende micro-organismen onder de duim maar ook de darmwand in stand, zodat de giftige stoffen niet via onze darmwand naar de hersenen stromen.

Gluten en caseïne slecht voor de darmen?

Hier gaat mijn volgende blog artikel over.