0,00

0 item(s) in Cart

Ingrediënten

Ons lichaam kan niet zonder voedingsstoffen en heeft deze dagelijks nodig, om te groeien, te herstellen en om energie vrij te maken voor lichamelijke processen.

Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer streven we ernaar om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden waardoor ons lichaam niet onnodig insuline hoeft aan te maken. Door deze manier van eten zal je meer energie overhouden voor leuke dingen. Door een gelijkmatige beschikbaarheid van glucose over meerdere uren, dat vrijkomt bij voeding met veel vezels komt er dus niets aan en hoeft dat er ook niet af ;).

Hieronder volgt een kleine greep uit de pseudo granen, noten, zaden en natuurlijke suiker die wij in onze bakmixen verwerken:

Amandelen, blank zijn vermalen tot meel en zijn glutenvrij en smaken lichtzoet en romig. Ze bevatten fytinezuur en hebben een hoog gehalte aan eiwitten (40%) en mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium, koper en mangaan.

Amarantzaden (pseudograan) zijn vermalen tot meel, zijn glutenvrij en smaken kruidachtig. Ze bevatten geen fytinezuur en hebben een glykemische index van slechts 21%, zijn rijk aan fytosterolen, die in verband worden gebracht met een verlaging van het cholesterol gehalte. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen, vooral vitamine B en E, calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink.

Anijszaden zijn vermalen tot poeder, zijn glutenvrij en smaken heerlijk zoet en fruitig. Anijs bevat calcium, koper, Vitamine B6 en zink. Die oa. zorgdragen voor de ondersteuning van spijsverteringsenzymen, opname van ijzer- en vetzuren in het lichaam, de stofwisseling van eiwitten.

Boekweitzaden (pseudograan) zijn vermalen tot meel, zijn glutenvrij en smaken aardachtig. Ze bevatten geen fytinezuur. Ze behoren tot een van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Ze zitten boordevol vitamine B en mineralen zoals, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, foliumzuur, zink, koper en selenium en bevat oa. de anti-oxidanten rutine, naringine en hesperidine. Deze stoffen helpen volgens wetenschappelijk onderzoek bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Boekweit is een goede bron van meervoudig onverzadigde vetzuren en door het hoge gehalte aan oplosbare vezels is boekweit erg goed voor de spijsvertering. Het kan helpen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Chiazaden zijn glutenvrij en afkomstig van de Mexicaanse muntplant Chia. Ze smaken neutraal en mild. Ze zijn rijk aan mineralen zoals, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Ze bevatten veel eiwitten en hebben een hoog gehalte aan omega 3- en 6 vetzuren die een gunstig effect blijken te hebben op hart en bloedvaten en zijn mogelijk werkzaam tegen diabetes. Ze kunnen verlichting geven bij stijfheid van gewrichten en kunnen helpen bij depressies en zouden zelfs het geheugen verbeteren. Ze bevatten veel vezels die helpen de maag en darmen gezond te houden en zouden daarmee de kans op darmkanker kunnen verkleinen.

Gierstzaden zijn geplet en glutenvrij en bevatten weinig fytinezuur. Smaken romig, naar maïs, mild en licht bitter. Gierst is een goede bron van eiwitten en bevat voedingsvezels. Het bevat de mineralen mangaan, fosfor, zink en koper.

Haver wordt vermalen tot meel en is glutenvrij en smaakt romig en lichtzoet. Het heeft een relatief laag gehalte aan fytinezuur. Het bevat ijzer, mangaan, zink, vitamine E, foliumzuur, B-vitaminen, fosfor en selenium. Verder bevat het bètaglucanen die de weerstand verhogen en ervoor zorgen dat je cholesterol wordt verlaagd, ook bevat het oa. de anti-oxidant avenanthramine, die de bloeddruk verlaagt. Het gehalte aan oplosbare vezels en eiwit zorgt ook voor een tragere spijsvertering en een hoger verzadigheidsgevoel. Verder zou het kunnen helpen de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau te verlagen wat gunstig is voor diabetes. Havermeel wordt vaak vermalen in maalderijen waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen, waardoor ze mogelijk gluten kunnen bevatten. Pas als op de verpakking staat dat het echt glutenvrij is d.m.v. het glutenvrij logo is het veilig voor gebruik. Wij kopen de grondstoffen in bij producenten die in het bezit zijn van een glutenvrij licentie, dit houdt in dat zij jaarlijks gekeurd worden en onder strenge controle staan. Zij kunnen hierdoor garanderen dat de grondstoffen echt glutenvrij zijn.

Kokosmeel Kokosmeel wordt vermalen uit het vruchtvlees van een kokosnoot. Het heeft een zachte kokossmaak. Ze bevat minder calorieën omdat ze naar verhouding meer vezels bevat dan andere meelsoorten. Hierdoor wordt je stoelgang regelmatig en vlot wat zorgt voor een platte buik. Het bevat geen gluten die de darm irriteren, geen fytinezuur die de mineraalopname hindert en bevat geen stoffen die de calorieverbranding vermindert. Ze bevat 8 essentiële eiwitten voor een gezonde spieropbouw en gezonde MCT’s (middenlange vetzuren) die de mineraalopname en vetverbranding bevorderen en zorgen voor een beter uithoudingsvermogen. Kokosmeel reinigt de darmen door toxische stoffen en cholesterol sneller het lichaam te laten verlaten en zorgt zo voor meer weerstand en vitaliteit wat bijdraagt aan een betere gezondheid.

Kokosbloesemsuiker is de zoete nectar van de kokosbloesem en wordt door tappers hoog in de bomen geoogst. Boven het houtvuur in de ketel verandert de nectar langzaam roerend in een heerlijke rijke suiker met een glycemische index van 35 waardoor het de bloedsuikerspiegel niet verhoogd. Het bevat nog alle vitamines en mineralen en heeft een ORAC waarde van 2200 per 100gr. ORAC geeft de waarde aan van het aantal antioxidanten in een voedingsproduct. Een gemiddeld persoon zou 3000-5000 eenheden per dag mogen consumeren.

Quinoazaden (pseudograan) worden vermalen tot meel en zijn glutenvrij en smaken mild, nootachtig en licht bitter. Zijn vrij van fytinezuur, zacht voor de spijsvertering en ontgiften je lichaam vooral in combinatie met rode linzen. Ze zijn rijk aan eiwitten, bevatten een uitgebalanceerd gehalte aan aminozuren waardoor het een zeldzaam complete plantaardige eiwitbron is waarmee het een fantastisch product is voor vegetariërs en veganisten. Ze bevatten het aminozuur lysine dat nodig is voor weefselherstel en de groei. Quinoa is rijk aan voedingsvezels die een gunstige werking hebben op de bloedsuikerspiegel. Het bevat ook veel mangaan, is een goede bron van fosfor, foliumzuur, ijzer en magnesium.

Teff is een graansoort die van oorsprong uit Ethiopië komt. Het is altijd volkoren omdat de kleine korrels ongepeld vermalen worden tot meel. De korrel bevat weinig fytinezuur en veel calcium, ijzer, vitamine C- en B-complex, magnesium, fosfor en zink. Het meel is zeer rijk aan vezels en smaakt mild naar wilde kastanjes en nootachtig. Teff bevat geen gluten en is hierdoor geschikt voor mensen die gluten intolerant zijn. Met zijn lage glycemische index zorgt teff voor een continue aanbod van glucose aan het lichaam verdeeld over meerdere uren waardoor er langere tijd geen hongergevoel ontstaat. Een hoog ijzergehalte stimuleert de vorming van rode bloedlichaampjes, hierdoor is meer zuurstof beschikbaar voor het leveren van een beter uithoudingsvermogen en prestaties. Teff is hierdoor zeer geliefd bij (duur-) sporters.

Vlozaad ook wel bekend als weegbree is een klein plantje met krachtige natuurlijke eigenschappen. Het draagt bij aan een betere spijsvertering. Het zou kunnen helpen bij het herstellen van een beschadigde darmwand. Het absorbeert giftige stoffen en creërt stevigere ontlasting.

 

Delen
Delen