In een recept wordt soms baking soda gebruikt maar wat is dit precies?

Baking soda is natriumbicarbonaat. Een witte stof die ook voorkomt in bakpoeder. Je gebruikt het om gebak te laten rijzen inplaats van gist. Baking soda gaat een reactie aan met zuur. Zo rijst je gebak dus goed als je in het beslag een zuur verwerkt zoals chocolade, honing, karnemelk of citroen. De reactie die het natriumbicarbonaat aangaat met het zuur zorgt voor bubbeltjes in het beslag, er ontstaat koolzuur. Tijdens het afbakken van het gebak zal het gaan rijzen, je krijgt luchtig gebak. Gebruikt 1 koffielepel op 500 gr meel. Pas op, want teveel zorgt voor een zeep smaak in je gebak!

Je kunt het kopen in de toko, biologische winkel of op internet.

Het is een bijzonder product. Het is niet alleen te gebruiken voor gebak, je kan er ook je tanden mee poetsen. Het zit namelijk ook in Parodontax (fluoride vrije tandpasta). Het werkt bijvoorbeeld tegen brandend maagzuur (los een theelepel op in een glas water en drink dit op). In Azië voegen ze een koffielepel baking soda toe aan het water waarin ze hun groente koken. De kleur van de groente blijft hiermee behouden. Het verwijderd ook afvalstoffen van je huid en ontspant (voeg 7 a 10 eetlepels toe aan je badwater). Of voeg een beetje toe aan een saus om je spijsvertering te vergemakkelijken. Ook kan je er je matras mee opfrissen. Strooi het over je matras, laat het intrekken en zuig het met de stofzuiger op.

Heb je geen baking soda in huis, maar wel bakpoeder. Vervang dan de hoeveelheid bakingsoda voor een dubbele hoeveelheid bakpoeder. Het wordt dan alleen niet zo luchtig als dat je het gebak met baking soda zou afbakken.

baking-soda-768950__180

Veel bakplezier!