Créme fraîche
 
Voorbereiding
Bereiden
Totaal
 
Auteur:
Ingrediënten
 • 200 ml biologische slagroom
 • 3 gr gedroogde kefir
 • keuken thermometer
 • Ben jij lactose intolerant? De bacteriën die in kefir zitten leven op melksuiker (lactose). In de room zitten melksuikers welke de kefir tijdens de fermentatie opeet. Het blijkt dus dat mensen met een lactose intolerantie wel zelf gefermenteerde zuivelproducten kunnen verdragen. Lactose intolerantie is niet blijvend, je kan je darmen eraan laten wennen waardoor ze de lactose beter kunnen verdragen. Test dit zelf door een druppel room of melk op je pols te smeren voordat je naar bed gaat. Heb je de volgende dag een rode vlek om de plek waar je de room hebt gesmeerd dan ben je intolerant. Wees dan voorzichtig met de herintroductie. Probeer kleine beetjes (theelepel per keer) van de room te eten, kijk hoe jouw lichaam hierop reageert, gaat het goed? Probeer dit langzaam op te voeren naar grotere porties.
Instructies
 1. Breng de slagroom op laag vuur tegen het kookpunt aan maar laat deze NIET koken.
 2. Laat de slagroom afkoelen tot 42 graden.
 3. Doe de kefir over in een schone pot en voeg 2 el room toe. Vermeng dit eerst goed zodat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Giet de rest van de room (die nog op 42 graden is) in de pot bij de kefir en vermeng alles goed. Sluit de pot af en laat de crème fraîche 2 volle dagen bij kamertemperatuur staan.
 4. Bewaar deze daarna in de koelkast.
 5. Je kan de crème fraîche ook maken met verse room van rauwe melk. Dit is makkelijker want je hoeft deze niet te koken. Je verwerkt deze rauw! Je roert dus alleen de kefir erdoor en laat deze bij kamertemperatuur staan. Dat je de gepastauriseerde room uit de supermarkt kookt is alleen maar omdat je de 'schadelijke' bacteriën die hierin zitten wilt uitschakelen. Je maakt de room op deze manier weer 'levend'. Het is alleen moeilijker om zoveel room van rauwe melk te verzamelen om een hoeveelheid van 200 ml crème fraîche te kunnen maken. Je hebt hiervoor meer dan 3 liter rauwe melk nodig. Ik kies hierdoor bewust voor de room uit de supermarkt.
 6. Dat kefir zo gezond is blijkt uit steeds meer vermeldingen hierover. Kefir is een probiotica die je darmflora helpt te herstellen. Probiotica stimuleert de positieve bacteriën in je darmflora waardoor de negatieve bacteriën uitgeschakeld worden ('die-off') en je immuunsysteem versterkt wordt. Kefir heeft een nog sterkere werking dan de probiotica bacteriën die in yoghurt voorkomen. Om te voorkomen dat we allemaal hetzelfde gaan schrijven heb ik een berichtje geplaatst van Jesse van der Velde.
 7. http://jessevandervelde.com/kefir-de-voordelen-voor-je-gezondheid/

 

Kefir – de voordelen voor je gezondheid