Koffie het geeft je niet alleen een boost in de ochtend, het verbetert je stemming, het maakt je alert, verbetert het geheugen en het verhoogt de stofwisseling.

Koffiebonen bevatten veel antioxidanten evenals de vitamine B1, B2, B3, B5, kalium en magnesium. Voor degene die het goed kunnen verdragen heeft koffie daadwerkelijk voordelen voor je gezondheid.

Cafeïne in koffie bindt echter ook bij afwezigheid van onvoldoende vitamine C in ons lichaam de mineralen calcium, kalium, magnesium en zink en scheidt deze via de urine uit. Bij overmatig gebruik van koffie kan er dus een mineralentekort ontstaan. Dit kan je voorkomen door bij iedere kop koffie een stuk fruit te eten zodat er voldoende C beschikbaar is. Wist je dat Arabieren koffie met kardemom drinken en dat de kardemon de cafeïne aan zich bindt.

Koffie tegen darmkanker

Koffie bevat een actieve stof methylpyridinium, dat mogelijk beschermt tegen darmkanker. Duitste onderzoekers hebben dit 15 dagen getest op ratten. De stof die sterke antioxidanten bevat bleek bepaalde actieve enzymen te versterken. Deze enzymen blijken een beschermende werking te hebben tegen dikke darmkanker. De stof zit zowel in cafeïnevrije koffie en cafeïnehoudende koffie.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het drinken van minimaal 4 kopjes per dag de kans met 42%* verkleint op een nieuwe tumor bij personen met darmkanker ten opzichte van mensen die geen koffie dronken.

*52% risicovermindering bij het drinken van cafeïnehoudende koffie. Bron: Ortho.nl

6 tips om koffie nog gezonder te maken

1.      Koop biologische koffie (het is een must!)

Wist je dat de conventionele koffie een van de zwaarst chemische behandelde levensmiddelen in de wereld is? Het wordt ondergedompeld in synthetische meststoffen, insecticiden en pesticiden. Vaak geven deze stoffen de bittere nasmaak aan de koffie.

Biologische koffiebonen

Biologische koffiebonen, groeien op een natuurlijke manier zonder chemicaliën en kunstmest. De bonen zijn hierdoor rijker aan antioxidanten en de smaak is veel puurder. Vaak denk je dat biologisch veel duurder is dan de conventionele koffie, maar als je eenmaal beseft dat je hierdoor veel bewuster koffie drinkt en veel meer geniet omdat het veel puurder en meer smaak bevat dan zal je het ervoor over hebben iets meer voor koffie te betalen. Zeker als de bonus is dat ontstekingen in je lichaam afnemen en dat het op deze manier je gezondheid bevordert.

Kever in de koffie indrustrie

Wist je dat het insect Hypotheneumus hampei de meest gevreesde kever is voor de koffie industrie?

Om de koffieplanten hiertegen te beschermen worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt waar een amylase-remmend gen is ingebouwd. Amylase-remmers kunnen ons verteringsproces remmen. De darmwand en het darmbioom (flora) kunnen beschadigd raken. De aantallen schadelijke E.coli kunnen hierdoor toenemen in de darm. Waardoor ontstekingen in ons lichaam kunnen ontstaan.

2.      Gebruik gefilterd water

Koffie maak je met water. De kwaliteit van het water bepaalt de smaak van de koffie. Om de kwaliteit van je koffie te verbeteren kan je gefilterd water of mineraalwater verkiezen boven kraanwater.  Het maakt de koffie zachter en laat de smaak beter uitkomen, het verbetert ook je gezondheid.

3.      Vermijd zoetstoffen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar het zal je verbazen als je weet hoeveel mensen er nog steeds voor kiezen om hun koffie of thee te zoeten met een zoetstof, stevia of geraffineerde suiker. Ze gebruiken kunstmatige zoetjes omdat ze denken dat dit goed is voor hun lijn.

Het blijkt dat kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine helemaal niet goed zijn voor de lijn. Ook de geraffineerde witte stevia veroorzaakt net als andere zoetstoffen glucose-intolerantie en overgewicht omdat ze veranderingen aanbrengen in het darmbioom (darmflora).

Glucose-intolerantie

Bij glucose-intolerantie reageert het lichaam minder goed op insuline waardoor overgewicht ontstaat. Vaak met diabetes type2 als gevolg. Suiker bevordert hart- en vaatziekten, beroertes en ziekte van Alzheimer. Er zitten nog veel verborgen suikers en kunstmatige ingrediënten in populaire dranken als Chai latte, koude kant- en klaar koffie uit de supermarkt of speciale koffie als Irisch Coffee.

4.      Vermijd kunstmatige creamers

Kunstmatige creamers zijn gemaakt van onnatuurlijke ingrediënten. Ze kunnen bestaan uit fructose maïssiroop, gehydrogeneerde plantaardige oliën, natuurlijke aroma (die kunnen bestaan ​​uit maximaal 48 verschillende chemische ingrediënten), stabilisatoren zoals dikaliumfosfaat, verdikkingsmiddelen zoals natriumcaseïnaat, additieven / emulgatoren zoals natriumstearoyllactylaat of synthetische mono of diglyceriden.

Je kan je koffie verbeteren door de creamer weg te laten en te vervangen voor een plantaardige koffiemelk. Opgeklopte kokosmelk is een heerlijke toevoeging aan je koffie, het verrijkt de smaak en maakt de koffie heerlijk romig.

5.      Voeg Ceylon Cinnamon aan je koffie toe

Een toevoeging van een snuf Ceylon kaneel geeft niet alleen een heerlijke smaak en aroma aan de koffie maar houdt ook het bloedsuikerspiegel stabiel.

6.      Bullet koffie

Dit is biologische zwarte koffie van goede kwaliteit waaraan je een klontje (gras)boter, kokosolie of ghee aan toevoegt. Je kan ook hennepolie toevoegen.

Het geeft je een boost aan energie, het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en het stilt de trek.

Hoe drink jij jouw koffie het liefst?

Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk lactose vrije slagroom van kokosmelk kan maken? Wil je weten hoe? Download het GRATIS bakebook zonder Schuldgevoel.