Suiker

Ik wil niet te theoretisch ingaan op suiker of suikervervangers. Door allerlei media en wetenschappers weten we allemaal wel wat de werking van suiker met ons doet. Er zijn tegenwoordig zoveel foodbloggers die hier al iets over geschreven hebben. Toch een kleine voetnoot;

Om suiker in je lichaam om te zetten gebruikt je lichaam B-vitaminen, met name B6 die zorgt voor een goed verloop van de spijsvertering van koolhydraten en eiwitten.

Je lichaam haalt hiervoor B3 uit het aminozuur tryptofaan of uit andere voeding. Tryptofaan stuurt de neurotransmitter serotonine aan waardoor je een blij gevoel krijgt.

Als je teveel suiker eet kan je, je dus angstig of depressief gaan voelen.

Als je aan het detoxen bent heeft je lichaam baat bij voldoende vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12. Door een gebrek aan deze vitaminen (doordat je teveel suiker eet, denk ook aan vruchtensuikers!) kan je lichaam niet goed ontgiften. Terwijl het juist zo belangrijk is om te ontgiften omdat suiker afvalstoffen veroorzaakt die ervoor zorgen dat we minder energie (Q10) hebben.

Vruchtensuiker (fructose) in kant en klaar producten worden gewonnen uit maïszetmeel en niet uit vruchten! Maïs is een goede voedingsbodem voor de candidaschimmel. Het is dus beter om maïs te vermijden.

Druivensuiker is een combinatie van glucose en dextrose, deze worden ook gewonnen uit maïszetmeel. Buiten dat het door de snelle opname grote suikerspiegelschommelingen veroorzaakt is het ook beter om de maïs te vermijden.

Veel fabrikanten gebruiken in hun koek en gebak maïsstroop en glucosesiroop. Dit is een combinatie van maïszetmeel en gerst. Ook worden deze producten verkocht in een reformwinkel. Ik sta dan ook niet achter alle producten in de reformwinkel.

Wist je dat cornflakes ook van maïs gemaakt zijn en door heel veel kinderen gegeten wordt?

Bak je koekjes en gebak zelf, gebruik dan natuurlijke suikers. Denk aan:

stevia wat vele malen zoeter is dan suiker

honing (deze zal zoeter smaken bij verhitting)

kokosbloesemsuiker, lage glykemische index

yacon, glykemische index van 0!

Er word mij vaak gevraagd, kan ik de agavesiroop in mijn recepten vervangen door kokosbloesemsuiker?
En moet ik dan evenveel gebruiken?

Agavesiroop wat is het? Agavesiroop word getapt uit de agaveplant en is vooral erg zoet. Het is 25% zoeter dan gewone suiker wat op zich positief is. Het heeft een lage glycemische index. Dit omdat het 90% uit fructose bestaat en slechts 10% uit glucose. Fructose is een vruchtensuiker en word afgebroken door je lever. Als je hier teveel van eet, kan je lever dit niet verwerken en slaat het teveel op waardoor je aankomt.

Je kan deze vervangen 1 op 1 met kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker heeft een glykemische index van 35 en is daarom een goede vervanger. Het bevat nog alle vitaminen en mineralen waardoor je lichaam deze vitaminen kan gebruiken bij de omzetting hiervan en hoeven er geen vitaminen ontrokken te worden aan je lichaam.