Dit is persoonlijk. Ik vertel niet zo graag over mezelf. Ik sta liever achter de schermen dan ervoor. Maar om mij beter te kunnen begrijpen waar ik voor sta, waar ik in geloof en wat mij drijft moet ik wel iets over mezelf vertellen.

Daar zit ik dan, volledig lamgeslagen, gekraakt, in mijn heerlijke kantoor, mijn perfecte werkomgeving. Mijn onderrug voelt ontspannen, letterlijk en figuurlijk ben ik gekraakt! Het midden van mijn rug voelt nog wat raar. Ik ben zojuist bij een specialist geweest, de zoveelste in de afgelopen 13 jaar. Deze is gelukkig tot een conclusie gekomen! Wat bij mij begon met rsi klachten is langzaam uitgegroeid tot een burnout, depressie en fibromyalgie.

Vroeger bracht ik 6 dagen per week in de sportschool door, trainde mijn spierkracht, liep na iedere sporttraining nog eens 45 minuten hard. Het was mijn 2e huis. Na allerlei blessures moest ik van de 1 op de andere dag stoppen met mijn sport, het was een hel! Waar ik normaal mijn ei in kwijt kon, had ik niet meer. Er werd mij aangeraden mijn sport niet meer uit te oefenen. Hetgeen wat mij energie gaf, mijn spanningen wegnam, mij zelfverzekerder maakte, me op gewicht hield moest ik opgeven. Depressief werd ik, opzoek naar allerlei manieren om mezelf beter te maken.

Jaren gingen daar overheen, van basis voedingsleer tot fysio, osteopathie, manueel therapie, bewustwording, cognitieve gedragstherapie, cranio sacraal, ademhalingstherapie, darmherstel, orthomoleculaire therapie en gezondheidsleer. Al deze therapieën en bepaalde opleidingen hebben mij gebracht tot wie ik nu ben. Waarschijnlijk had ik deze inzichten en het proces nodig om in het leven te leren wie ik werkelijk ben. Ik heb vroeger teveel van mezelf gevergd, wilde perfectionist zijn in alles wat ik deed. Ik wist dat bepaalde voeding voor mij beter was en wilde goed voor mezelf zorgen maar eigenlijk negeerde ik mijn eigen gevoel volkomen.

Zo heb ik mezelf jaren verplicht om in mijn baan te blijven, het niet over mijn pijn te hebben en me er nooit ziek voor te willen melden. Ik zat in een baan die niet bij mij paste, me zoveel spanning bezorgde dat ik fysiek niet meer verder kon. Ik kon er niet uit, er moest tenslotte brood op de plank komen. Ik ben zoals vele opgevoed om onafhankelijk te zijn en voor mezelf te kunnen zorgen. Door moed te verzamelen, mijn baan op te zeggen en naar buiten te brengen dat ik zo niet meer verder kon, gaf mijn partner mij de kans om tot mezelf te komen.

Je eigen gevoel negeren is het ergste wat je jezelf aan kan doen. Ik ben daardoor door dalen gegaan, mezelf tegen gekomen en alles meegemaakt waar ik ooit bang voor was. Ik ben inmiddels expert, ervaringsdeskundige, specialist in hoe het NIET moet! Ik heb door de jaren heen geleerd om naar mezelf te luisteren. Dit is niet gemakkelijk geweest. Dat kan ook niet, het is een stukje bewustwording, gedragsverandering. En gedrag, ja……dat is iets waar je, je pas bewust van word als je de dingen bijhoud, opschrijft, jezelf een spiegel voorhoud. Het luisteren naar je lichaam is heel waardevol.

Jouw lichaam vertelt je namelijk precies waar je last van hebt, als je maar luistert! In mijn geval vertelde mijn lichaam dat ik in mezelf moest blijven geloven, dat ik geen rsi had, het niet tussen mijn oren zat en de diagnose fibromyalgie wel heel vaag omschreven was. Het vertelde mij dat ik gewoon mijn sport weer op moest pakken, niet op het niveau van vroeger maar met beleid, met gevoel. Heb ik veel pijn doe ik het iets rustiger aan, voel ik me goed, kan ik meer oefening doen. Sporten om de boel in beweging te krijgen te houden, soepel te maken, mijn bloed weer te laten stromen mezelf weer energie te geven. Ik voelde namelijk zelf iedere dag dat er een behoorlijke spanning in mijn rug zat, zo erg zelfs dat ik soms dacht dat mijn rug zou kunnen breken.

Omdat ik al meer dan 10 jaar iedere dag met behoorlijke pijn in mijn lichaam leef heb ik mezelf geleerd om positief te denken, doelen te stellen. Te sporten ook al ervaar ik pijn, te bedenken welke oefeningen ik dan wel kan doen, want na mijn sport voel ik me mentaal beter, voel ik mezelf soepeler en mentaal sterker. Pijn veroorzaakt depressies, je geest wil aan allerlei dingen meedoen maar je lichaam roept je terug. Het put je uit, zorgt voor donkere gedachtes, zo donker dat je, je zelfs voor zou kunnen stellen dat mensen het opgeven, niet meer verder willen leven eruit willen stappen. Dit maakte mij zo van streek dat ik mezelf de afgelopen jaren ben gaan verdiepen in het menselijk lichaam en het brein. Hoe werken je hersenen, hoe kan ik zelf positiever in het leven staan, wat veroorzaakt voeding in je lichaam, hoe reageert je lichaam op een allergie. Wat gebeurt er in je lichaam bij een auto-immuunziekte enz.

Hoe kan ik omgaan met mijn pijn. Het zit er tenslotte iedere dag, mensen om mij heen weten niet hoeveel pijn ik dagelijks heb, dit merken ze ook niet want ik ben altijd vrolijk. Ik wil geen slachtoffer zijn, ik wil positief door het leven gaan, mensen motiveren, energie geven, helpen. Het besef dat ik door kreeg dat als je aan pijn denkt je ook pijn voelt, je brein kan vormen met positieve gedachtes maakte mij enorm enthousiast. Ik geloof in balans. Je kan nog zo goed eten om gezond te willen blijven maar als je mind niet goed staat dan zal je jezelf nog steeds ongelukkig en depressief blijven voelen. Mijn lichaam vertelde mij continu dat er iets niet goed stond in mijn rug. Ik had vaak hoofdpijn, had na het kickboksen uitvalsverschijnselen van mijn armen, voelde uitstraling in mijn benen en kwam ’s ochtends als pinokkio uit mijn bed. Ik word dit jaar 40 dus dat kan nog niet de leeftijd zijn 😉

Mijn gevoel heeft mij geleerd in mezelf te vertrouwen, alle voorgaande therapieën hebben mij gebracht waar ik nu sta, waar ik overigens heel blij mee ben, anders had ik nu niet zoveel kennis gehad. Door naar mezelf te luisteren, mijn lichaam bewust te voelen wist ik dat ik op het goede pad zat. Er moest alleen nog iets rechtgezet worden, maar dan in mijn rug 😉 Dat blijkt nu ook, vanochtend heeft iemand mij daarmee geholpen. Deze zeer gespecialiseerde persoon kon mij vertellen dat ik volledig scheef stond. Mijn heilig been stond zo scheef dat het logisch was dat ik iedere dag zoveel pijn in mijn lichaam heb, uitvalsverschijnselen ervaar, vaak hoofdpijn heb en tot migraine kan overgaan. Mijn gevoel was dus juist, mijn lichaam wist dit allang. Deze man gelooft ook in allergieën.

Een allergie kan je lichaam behoorlijk uit balans brengen. Eén klein stofje of eiwit kan ervoor zorgen dat je niet meer jezelf bent, je moe wordt, depressief voelt, je geen energie meer hebt. In mijn geval heeft mijn lichaam mijn heiligbeen jaren willen corrigeren en is er wel iets ontstaan in het midden van mijn rug wat wellicht schade heeft opgelopen en nu misschien niet meer zo makkelijk te behandelen is maar ik voel me verlicht. Verlicht in mijn hoofd omdat mijn gevoel zelf iedere keer aangaf dat het niet tussen mijn oren zat, dat ik door moest blijven zoeken naar oplossingen omdat ik zelf geloofde dat deze er zouden komen. Verlicht in mijn lichaam omdat de spanning voor nu uit mijn rug gehaald is en ik deze week lichamelijk kan herstellen en mezelf met mijn sport weer sterker kan gaan maken.

Blijf in jezelf geloven. Het kan een hele puzzel zijn maar jij bent de enige die kan voelen wat er in jouw lichaam gebeurt. Pak je sport weer op want stilzitten heeft geen zin. Ga opzoek naar de dingen die jouw positieve energie geven. Welke oefeningen kan je nu nog wel. Ik loop nu bijvoorbeeld niet meer hard maar wandel. Afgelopen weekend heb ik zelfs te voet 20 kilometer afgelegd wat voor mij al een overwinning was. Laat in het geval van een allergie bijvoorbeeld een paar weken, gluten, lactose- en witte suiker staan. Misschien voel jij je weer als herboren. Omgeef je met mensen die jou energie geven!

Mijn partner gaf mij de kans een eigen bedrijf op te zetten. Het helpen van mensen geeft mij energie. Vertel de mensen om je heen waar jij mee zit, zij houden van je, niemand is perfect. Zij willen het beste voor je. Je hoeft je niet schamen, je wordt er sterker door. Waar wordt jij vrolijk van? Waar voel jij jezelf blij door? Wat geeft jou energie? Waar ga jij van bruisen. Wat is jouw passie? Wat ontroerd jou? Vertrouw op je gevoel, ga opzoek en je zult het gaan vinden!

Misschien is het iets waarmee ik jou kan helpen of weet ik iemand die jou zou kunnen helpen, tell me!

info@lebonbonfranc.com

Veel liefs,

Naam_blog

Bloesem