5 tekenen van ontsteking

7 tekenen om ontstekingen in je lichaam te herkennen

Een ontsteking in je lichaam is absoluut cruciaal. Als je lichaam iets als een bedreiging ziet, zal het zichzelf gaan beschermen. Het proces wat er dan in je lichaam plaatsvindt wordt een ontstekingsreactie genoemd.

Het lichaam wordt vandaag de dag veel blootgesteld aan triggers zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen, synthetische chemicaliën en additieven. We hebben te maken met virussen en parasieten. En omdat we steeds schoner worden krijgen we vaker te maken met bacteriën. We hebben tegenwoordig veel last van stress en gebrek aan slaap. Ons lichaam kan overmatig eten en sporten ook als stress ervaren. Het lichaam is een biochemisch systeem die hierdoor chemische signalen aan je lichaam zal afgegeven. De signalen zijn symptomen waarmee je lichaam wil vertellen dat er iets moet veranderen. Als we deze symptomen die overgaan in klachten negeren zal je lichaam gaan schreeuwen om verandering!

Als deze klachten niet gehoord worden, kan dit leiden tot een diagnose van een ziekte, die kan overgaan in een auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten ontstaan wanneer het immuunsysteem ten onrechte van mening is dat het bedreigd wordt en het zijn gezonde cellen gaat aanvallen. Er zijn meer dan 80 soorten ziekten die onder de auto-immuunziekten vallen. Voorbeelden van deze ziekten zijn multiple sclerose (MS), Colitis Ulcerosa, artritis, fibromyalgie, reuma en diabetes type 1.

Het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met een auto-immuunziekte heeft zich in de afgelopen 50 jaar meer dan verdrievoudigd. Zo kreeg in 1985 1 op de 2500 kinderen de diagnose autisme, in 2012 was dit 1 0p de 88 kinderen. In Amerika lijden meer dan 50 miljoen Amerikanen aan een auto-immuunziekte. Als eenmaal de diagnose is afgegeven dat er sprake is van een auto-immuunziekte is het veel moeilijker om ontstekingen in het lichaam te kalmeren, maar het is nog steeds mogelijk.

Door een scan bij jezelf te maken kan je makkelijk ontdekken waar je eventueel een ontsteking hebt zitten. Begin hiermee vanaf de bovenkant van je hoofd naar het puntje van je tenen en stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke symptomen of klachten ervaar ik per lichaamsdeel?
  • Wat is de oorzaak van deze symptomen?

Bijna alle symptomen of klachten die je in je lichaam ervaart beginnen met een ontsteking. Hieronder heb ik 7 tekenen beschreven die je laat zien dat je last kan hebben van een ontsteking. Ik heb ervaren dat alle van de onderstaande klachten verdwijnen bij mijn deelnemers wanneer zij verandering aanbrengen in hun voedingspatroon en levensstijl.

7 Tekenen van ontstekingen in het lichaam

1. Hoofdpijn

Er zijn natuurlijk verschillende typen en oorzaken van hoofdpijn. Het is echter bekend dat hoofdpijn een symptoom van een toekomstige diagnose van een auto-immuunziekte kan zijn. Als je regelmatig hoofdpijn ervaart is het belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te vinden. Zo kan stress hoofdpijn veroorzaken omdat de nekspieren continu aangespannen zijn.

2. Huidproblemen

Acne, huiduitslag en psoriasis zijn allemaal tekenen dat je lichaam probeert om aan te geven dat je aan iets wordt blootgesteld wat moeten worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld het eten van gluten zijn. Er zijn vele auto-immuunziekten die de huid beïnvloeden, zoals psoriasis. Bovendien is acne onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze darmen. Wanneer onze darmgezondheid wordt verbetert wordt de ontsteking verlaagt.

3. Brain fog oftewel mist in je hoofd

De meeste mensen beseffen niet dat ze dit hebben totdat deze klacht is verdwenen. Als je eenmaal ervaren hebt om helder te kunnen denken zal je dit zeker herkennen!. Zodra dit gevoel weg is zal je jezelf energieker voelen en beter beslissingen kunnen nemen. Je bent alerter dan ooit tevoren. Hersenmist is gekoppeld aan een ontsteking.

4. Gewichtstoename

Zodra we stoppen met het eten van ontsteking bevorderende voedingsmiddelen en de chemische stoffen uit onze voeding verwijderen zal ons lichaam instaat zijn om gewicht te kunnen verliezen.  Tijdelijke gewichtstoename die veroorzaakt wordt door de menstruatiecyclus, gebrek aan slaap, stress en andere leefstijlfactoren worden in verband gebracht met ontstekingen.

5. Vermoeidheid

Dit kan overgaan in andere ziekten en in het bijzonder in een auto-immuunziekte. Vermoeidheid is gerelateerd aan ontstekingen.

6. Sinus problemen, het hele jaar door verkouden

Het lichaam wil je altijd vertellen hoe het met je gaat. Het zal altijd opzoek zijn naar de juiste balans. Het laat je weten wanneer je iets beter kan vermijden. Zelf weet je lichaam heel goed wat het niet binnen moet krijgen. Als je je voedingspatroon verandert kan het wel 12 weken duren voordat je lichaam rustiger wordt en herstelt. Vaak als je gluten uit je systeem verwijderd merk je al heel snel dat je chronische verkoudheid overgaat.

7. Gewrichtspijn

De meeste vormen van artritis, fibromyalgie of reuma komt voort uit ontstekingen. Het is van belang om de ontsteking in het lichaam te vinden zodat de gewrichtspijn langzaam wordt verminderd of zelf verdwijnt.

In het verleden heb ik zelf te maken gehad met bovenstaande vage klachten waaronder chronische verkoudheid, vermoeidheid, eczeem, gewrichtspijn, spierpijn, brain fog en gewichtstoename. Deze klachten beheerste mijn leven volledig. Na het herstellen van mijn darmgezondheid door het voortdurend vermijden van ontstekingsbevorderende voeding kon ik me ook bewuster worden van andere factoren zoals het verminderen van mijn stress. Ik ben nu meer verbonden met de natuur en ervaar nu niet langer deze klachten.

Als ik mezelf weer bloot stel aan verkeerde voeding, stress en overmatig sport, zal ik al deze klachten weer terug krijgen. Ik weet nu precies wat ik moet doen om de beste versie van mezelf te behouden.

Maak er een doel van om alle ontstekingen in je lichaam te verwijderen. Door je kennis te vergroten in gezonde voeding en bewustwording zal je jezelf kunnen genezen van deze vage klachten.

Door je voedingspatroon te verrijken met ontstekingsremmende voeding kan je je gezondheid op langere termijn verbeteren of te wel herstellen.

Het is de moeite waard om elke ontsteking in je lichaam en de symptomen hiervan serieus te nemen. Als deze verwijderd zijn dan pas kan de kwaliteit van je leven verbeteren!

Wil je weten hoe je jouw (darm)gezondheid kan verbeteren vraag dan het GRATIS bakebook inclusief voedingsadvies aan.

.