Scones maken doe je zo!

Wie houdt er niet van om zelf scones te maken? Een goed scones recept waarmee je zelf glutenvrije scones kan maken is moeilijk te vinden. Ik heb al vele malen geprobeerd om een recept te maken voor glutenvrije scones. Iedere keer vond ik het eindresultaat niet echt verbluffend, dit kwam natuurlijk omdat een scone gemaakt van tarwe wel echt heel lekker is.

De laatste keer dat ik een echt recept voor scones maakte die ik omtoverde tot een glutenvrije variant smaakte al wel vele malen beter dan ik ooit voor elkaar had gekregen. Maar toch was ik nog niet echt overtuigd van dit recept. De tarwe varianten zijn gewoon echt heel erg lekker en worden luchtig door de gluten die in het meel zitten. Omdat in glutenvrij meel de gluten ontbreken die voor de binding en luchtigheid zorgen kan je deze het beste vervangen voor een zetmeelhoudende meelsoort. Deze zorgt dan voor de verbinding in het meel. Al ben ik voor het eten van zetmeelarme producten, jezelf af en toe op iets lekkers trakteren zoals deze verantwoorde glutenvrije scones past heel goed in een 80 – 20% voedingspatroon.

Hoe ik op deze variant kwam?

Afgelopen vrijdag wilde ik een nieuw cake recept proberen en maakte hiervoor het beslag. Ik gebruik vaak bestaande recepten die ik dan zelf ombouw naar een gezonde variant. Glutenvrije meelsoorten reageren heel anders dan tarwebloem en kan je niet altijd 1 op 1 vervangen. Als je 100 gram tarwebloem ziet staan dan kan je dit voor bijvoorbeeld boekweitmeel of 50 gr kokosmeel vervangen. Voeg dan wel extra vocht aan het recept toe want het neemt veel meer vocht op dan een ander soort (glutenvrij)meel.

Het beslag blijft lobbig en wordt iets steviger als je het een paar minuten laat staan.

Nadat ik de cakejes in de oven had afgebakken vond ik ze er wat bleek uitzien. Ik heb in dit recept bewust geen ei gebruikt maar om ze wat mooier goudgeel te laten verkleuren kan je ze bestrijken met met wat opgeklopt eigeel.

Eenmaal afgebakken was ik echt verrast. Eerst dacht ik dat ze niet gelukt waren maar toen ik een hap nam…nom nom nom. Fantastisch! Ik heb de cakejes meteen gedoopt tot scones.

Glutenvrije Scones nieuwe versie 'The best'
 
Voorbereiding
Bereiden
Totaal
 
Voor 6 scones.
Personen: 6
Ingrediënten
 • 50 gr kokosvet, gesmolten
 • 25 gr amandelmeel
 • 50 gr kokosmeel
 • 75 gr tapiocameel
 • 5 gr vlozaad
 • 7 gr bakpoeder (zonder maïszetmeel)
 • ¼ tl gemalen Bourbon vanille
 • 195 ml kokosmelk
Instructies
 1. Laat het kokosvet smelten in een kleine steelpan en vet hier ook de bakvormpjes mee in.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Vermeng in een kom de droge ingrediënten. Giet de kokosmelk erbij en roer alles goed door elkaar. Schep het beslag in de vormpjes en zet deze op een bakplaat. Bestrijk ze voor een goudgele kleur met een eidooier of wat kokosmelk. Bak ze in 35 tot 40 minuten af.

scones maken

En nu jij! Ik ben benieuwd wanneer jij deze gaat maken?

 

 

scones maken


Wil jij meer gezonde bakrecepten ontvangen? Download dan mijn GRATIS bakebook Snoepen zonder Schuldgevoel.

Als je wel wat hulp in de keuken kan gebruiken neem dan een kijkje in ons assortiment glutenvrije bakmixen.