De spijsvertering hoe werkt dit eigenlijk?

De spijsvertering is niet altijd zo vanzelfsprekend daarom ga ik het deze keer hebben over het verloop van het verteringsproces en waarom het zo belangrijk is.

Het verteren van voeding

Het verteren van voeding begint al met het ruiken, voelen en proeven van voeding! De hersenen geven een seintje aan de verschillende verteringsorganen waardoor er verschillende enzymen worden aangemaakt. In de maag wordt dan meer maagzuur aangemaakt en Pepsine die eiwitten deels voorverteerd.

Tijdens het kauwen wordt door speeksel Amylase aangemaakt, het enzym dat deels koolhydraten voorverteerd en zetmeel omzet in suikers. Na het kauwen komt de voedingsbrij via de slokdarm in je maag waar eiwitten worden voorverteerd middels Pepsine.Vervolgens blijft de voedingsbrij 1 a 3 uur in de maag en en komt het daarna in je dunne darm. Door het ruiken wordt er meer galzuren door de galblaas aangemaakt zodat vetten geemulgeerd worden. De alvleesklier scheidt ook enzymsappen uit zoals het Alpha Amylase enzym die PLANTAARDIGE koolhydraten splitst, maar ook Lipase om vetten te splitsen en Elastase dat eiwitten verder verteerd. Het is belangrijk om goed te kauwen op je voeding, want als er grote brokken in je maag/darmkanaal komen kan alleen het buitenste laagje voorverteerd worden tot voedingsstoffen zoals aminozuren, vetzuren en glucose. Kortom je kunt heel gezond eten maar als je niet goed kauwt maak je alleen maar dure poep. 😉

Stress

Nog een spelbreker in het verteringsproces is STRESS. Dan verloopt sowieso de spijsvertering niet. Jouw lichaam zal nl altijd prioriteit geven om eerst jouw stress ‘te handelen’. Je lichaam staat nl in de ‘overlevingsstand’ en maakt het hormoon Adrenaline aan dat na 30 sec omgezet wordt in het Cortisol. Cortisol verhoogd je bloedsuikerspiegel en de alvleesklier moet meer insuline aanmaken om deze te verlagen. Teveel bloedsuikers die niet verbrand worden, worden omgezet in vetten en daarvan krijg je buikvet.

Om het spijsverteringsproces goed te laten verlopen is het belangrijk om de tijd te nemen, rustig te eten, goed te kauwen en geen stress!

Ben je opzoek naar wat ontspanning doe dan deze ontspanningsoefening van de Leef Gezond Academie. Het kost maar 8 minuten van je tijd ?.

Marjon is darmtherapeute, voedingsdeskundige en Hormoonfactor Trainer. Het is haar missie mensen te helpen met hun gezondheid. Sinds 3 jaar heeft ze haar eigen praktijk waarin ze mensen met darmtherapie helpt, voedingsadviezen- en voetmassage geeft en bodyscans uitleest. Eens in de maand vertelt ze ons meer over het ontstaan van darmklachten en wat je er tegen kan doen, wat de maag en darmfunctie is, welke voeding goed is om het darmslijmvlies te helen, welke supplementen je daarbij kunnen helpen en natuurlijk over de bodyscan. Bodyscan? Ja, Marjon kan je op 612 lichaamsfuncties scannen en je disbalansen behandelen.

Kijk voor meer informatie op www.bodyscan4you.com

Marjon van der Lans - darmtherapeute