Dit tiramisu recept maakte ik in de tijd voor de gasten toen ik in 2013 een half jaar op een chambre d’hotes in het midden van Frankrijk paste. Toen nog met echte lange vingers nu inmiddels met een glutenvrije variant.

De lange vingers maak ik van:

4 eieren, M
snuf zeezout
100 gr boekweitmeel
1 el tapiocameel (20 gr)
20 gr kokosbloesemsuiker
20 gr kokosbloesemsuiker om te bestrooien

Zo maak je 17 tot 20 stuks:

Splits de eieren. Scheid de eidooiers van het eiwit en klop de eiwitten in een keukenmachine stijf met de snuf zeezout.

Eiwit

Doe in een kom het boekweitmeel, tapiocameel en 20 gr kokosbloesemsuiker.
Roer goed door. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de eidooiers aan het meel toe en roer deze erdoor. Spatel het stijf geslagen eiwit voorzichtig door het geheel. Doe het beslag over in een spuitzak. Ik had er geen dus schepte ik met een lepel langwerpige hoopjes van ongeveer 7 cm op het vel bakpapier. Strooi over iedere lange vinger een klein beetje kokosbloesemsuiker met het restant van 20 gr. Bak ze in 15 minuten af en laat ze afkoelen. Als je beslag over hebt bak je nogmaals het restant af in de oven.

Ik heb deze lange vingers gemaakt omdat ik tiramisu wilde maken. Met natuurlijke suikers en zonder gluten. Wel heb ik gekozen voor echte mascarpone. Niet lactosevrij in dit geval. Af en toe kan ik volgens de 80 – 20 regel smokkelen omdat ik geen last heb van lactose allergie of intolerantie.

Voor de tiramisu vulling gebruik ik:

100 ml sterke koffie
1 kardemom peul
5 eieren
65 gr (rauwe) honing
500 gr mascarpone
200 ml marsala wijn
(rauwe) cacao om erover te strooien

Zo maak je het:

Zet sterke koffie. Pel de kardemom peul en voeg de pitjes toe aan de hete koffie. Laat deze afkoelen.
Splits de eieren. Scheid de eidooiers van het eiwit en klop de eiwitten in een keukenmachine stijf. Doe de eidooiers in een kom samen met de honing. Klop goed door totdat de eidooiers de honing hebben opgenomen. Schep de mascarpone erbij en maak het goed los met een vork. Vermeng alles tot één geheel. Spatel voorzichtig het stijf geslagen eiwit erdoor en vermeng alles goed.
Zeef de koffie en giet deze in een diep bord samen met de marsala wijn.
Neem een schaal van ongeveer 20 cm doorsnede. Laat de lange vingers in de koffie weken. Ze moeten goed alle koffie opnemen. Anders blijven ze hard. Leg de geweekte lange vingers op de bodem van de schaal. Schep hierover een laag mascarpone mengsel en strijk glad. Herhaal dit totdat alles op is.

Voor een feestelijk toetje maak je de tiramisu 1 voor 1 op in een mooie kop met schotel. Zo hebben je gasten ieder een eigen kopje tiramisu. Voor het opdienen kan je een laagje cacao erover strooien met een takje munt of een kerstboompje van rozemarijn.

Wist je dat… cafeïne mineralen in ons lichaam bindt en uitscheidt. Kardemom bindt cafeïne waardoor deze zich niet kan binden aan de mineralen. In Arabische landen drinken ze zo vaak hun koffie. Lees meer over koffie en kardemom en laat je inspireren door het koffie recept.

Tiramisu recept met glutenvrije lange vingers

Tiramisu recept met glutenvrije vingers